W ciepłe dni śniadania z lodówki rządzą.
Słoiczkowy kuskus świetnie chłodzi, a do tego smakuje jak lody.
A dodatek kalafiora… to strzał w dziesiątkę!
Nadał delikatnej słodyczy, a całość zyskała na konsystencji, która stała się lekko „ryżowa”…
w sumie danie smakowało trochę jak pudding ryżowy.

***
Chociaż i tak nad morzem chyba najzimniej, co bardzo mnie cieszy 🙂

Ekologiczny lodówkowy kuskus orkiszowy na bazie kalafiorowo-poziomkowo-kokosowego puree słodzony ekologicznym dżemem klonowo-truskawkowym (Biosyrop.pl) podany z truskawkami, miętą i mango

puree z ugotowanego kalafiora + poziomki + miód z poziomkami + chipsy kokosowe

POZIOMKOWY KUSKUS NA ZIMNO
/1 porcja/

60 g ekologicznej kaszy kuskus orkiszowej (4 łyżki)
dowolny napój roślinny
garść truskawek
garść poziomek
kilka plasterków mango
1 łyżka poziomek w miodzie
1 łyżka dżemu truskawkowo-klonowego
kubeczek jogurtu sojowego
łyżka mąki kokosowej
puree z ugotowanego kalafiora (250 g)
garstka chipsów kokosowych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Kaszę kuskus zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad jej poziom.
Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Jogurt zmiksować z miodem, dżemem klonowym, puree i poziomkami.
Dodać siemię lniane, mąkę kokosową i ponownie zmiksować.
Kaszę ostudzić i połączyć z masą jogurtową.
Dodać część truskawek i chipsy kokosowe. Wymieszać.
Przełożyć do słoiczka, na wierzchu udekorować truskawkami i mango.
Włożyć na noc do lodówki.
Rano wyjąć, udekorować miętą i podawać.

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk

Bezglutenowe kokosowe focaccie z czekoladowym deserem sojowym i mango podana z truskawkami i czereśniami; ziołowa herbata klonowa (Biosyrop.pl)
FOCACCIA NA SŁODKO
/1 porcja/

2 gotowe focaccie z rozmarynem
sojowy deser czekoladowy
mango, truskawki i czereśnie
łyżeczka oleju kokosowego

Focaccie posmarować rozpuszczonym olejem kokosowym.
Następnie nałożyć na nie po 2 dwie łyżki czekoladowego deseru i pokrojone w kostkę mango.
Piec około 10 minut w 180 stopniach.
Wyjąć, udekorować owocami i podawać.

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk

Ostatnio stwierdziłam, że poziomki zbierane własnoręcznie,
smakują dużo lepiej niż kupne! 🙂

Ekologiczny kuskus z pszenicy kamut Symbio na napoju ryżowym Rice Dream i truskawkowym jogurcie sojowym, słodzony żelem klonowym bio (Biosyrop.pl) podany z poziomkami, jagodami kamczackimi i miętą

POZIOMKOWY KUSKUS KLONOWY
/przepis własny/

60 g kaszy kuskus (4 łyżki)
dowolny napój roślinny
garść truskawek
garść poziomek
3 łyżki żelu klonowego
kubeczek jogurtu sojowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Kaszę kuskus zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad jej poziom.
Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Jogurt zmiksować z żelem klonowym, częścią truskawek i poziomek.
Dodać siemię lniane i ponownie zmiksować.
Kaszę ostudzić i połączyć z masą jogurtową.
Dodać pokrojoną pozostałą część truskawek.
Przełożyć do szklanki, na wierzchu udekorować poziomkami i/lub innymi owocami.
Włożyć na noc do lodówki.
Rano wyjąć, udekorować miętą i podawać.

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk

Naleśniki gryczane nadziane bio puree z pistacji/karmelem klonowym, serkiem z białą czekoladą i miodem ze spadzi iglastej oraz duszonym w maśle i cynamonie jabłkiem podane z wiśniami amarena w syropie i sosem karmelowym

Zgodnie z obietnicą dodaję przepis na „niepopękane” naleśniki 🙂
Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że ciasto uzyskuje ciekawą, dziurkowaną strukturę.

 

***

WEGAŃSKIE NALEŚNIKI GRYCZANE

/1 porcja/

Składniki:

kasza gryczana biała (woreczek – 100 g)
woda
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody
dowolne mleko roślinne
łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Kaszę zostawiam do namoczenia w wodzie przez całą noc.
Następnego dnia odlewam wodę i dodaję doń mleka roślinnego, oleju, sody, aromatu i soli.
Całość miksuję aż do osiągnięcia konsystencji ciasta naleśnikowego.
Smażę na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Kolejne placki odkładam na stosik, żeby zmiękły i nie rozrywały się.
Gdy ostygną, nadziewam ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk

Dawno ich u mnie nie było…. a przecież to jedno ze smaczniejszych śniadań!

Serniczki z patelni w czekoladzie podane z winogronami i kokosowym serkiem wiejskim i czarna herbata klonowa

SERNICZKI W CZEKOLADZIE

250 g półtłustego twarogu mielonego
4 łyżki otrąb orkiszowych
2 kopiasta łyżka mąki gryczanej
3 krople aromatu waniliowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
jajko klasy XL
dwa paski czekolady

1. Twaróg rozgnieść z jajkiem, otrębami, mąką i cukrem trzcinowym.
2. Dodać aromat waniliowy.
3. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki i kłaść na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, lekko rozpłaszczając.
4. Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia, z obu stron.
5. Przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kostki czekolady i poczekać aż się roztopią.
6, Po chwili rozsmarować czekoladę na serniczkach.
7. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk

Hello March!

Marzec witam miseczką wypełnioną gorącym, gęstym kremem z komosy ryżowej.
A na osłodę klonowe ciasteczka.
Tak można zaczynać semestr letni, ostatni już na tych studiach 🙂

Sezamowy* krem z komosy ryżowej na mleku jaglanym podany z pestkami granatu, czekoladowym kremem piernikowym, serkiem wiejskim i ciasteczkami klonowymi

SEZAMOWY KREM Z KOMOSY RYŻOWEJ

/PRZEPIS WŁASNY/

 

65 g komosy ryżowej
350-400 ml mleka jaglanego
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego
łyżka mąki sezamowej
2 łyżki syropu klonowego

 

Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać komosę.
Dodać szczyptę soli, aromat i syrop klonowy.
Gdy zacznie się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 20 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać mąkę sezamową i zamieszać.
Gotować jeszcze około 3 minut, po tym czasie przelać do miseczki.
Udekorować kremem piernikowym i pestkami granatu.
Podawać z ciasteczkami klonowymi i serkiem wiejskim.

 

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk

Placuszki z kukurydzy podane z gorącym sosem z żurawiny, syropem klonowym bio i jogurtem naturalnym.

CHMURKI Z KUKURYDZY

/przepis autorski/

120 g kukurydzy z puszki
jajko
2 płaskie łyżki dowolnej mąki
płaska łyżka lucumy (można zastąpić mąką)
łyżka syropu z kwiatu kokosa
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ekologiczny sok z aloesu (około 100 ml)
(można użyć dowolnego soku lub mleka)
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
masło klarowane do natłuszczenia gofrownicy

Wszystkie składniki zblenderować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany).
Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu.
Piec w dobrze nagrzanej, natłuszczonej gofrownicy okołoi 3 minut.
Podawać póki gorące.

 

Smacznego!

Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk