
Naleśniki gryczane nadziane bio puree z pistacji/karmelem klonowym, serkiem z białą czekoladą i miodem ze spadzi iglastej oraz duszonym w maśle i cynamonie jabłkiem podane z wiśniami amarena w syropie i sosem karmelowym
Zgodnie z obietnicą dodaję przepis na „niepopękane” naleśniki 🙂
Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że ciasto uzyskuje ciekawą, dziurkowaną strukturę.
***
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI GRYCZANE
/1 porcja/
Składniki:
kasza gryczana biała (woreczek – 100 g)
woda
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody
dowolne mleko roślinne
łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Kaszę zostawiam do namoczenia w wodzie przez całą noc.
Następnego dnia odlewam wodę i dodaję doń mleka roślinnego, oleju, sody, aromatu i soli.
Całość miksuję aż do osiągnięcia konsystencji ciasta naleśnikowego.
Smażę na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Kolejne placki odkładam na stosik, żeby zmiękły i nie rozrywały się.
Gdy ostygną, nadziewam ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Oryginalny przepis ze strony poraneknaslodko.blogspot.sk