Strona głównaZdrowieWłaściwości zdrowotne syropu klonowego

Właściwości zdrowotne syropu klonowego

Środowisko, w jakim żyjemy pozostawia wiele do życzenia. Wprawdzie człowiek nauczył się już zwalczać wiele chorób, które jeszcze niedawno były nieuleczalne (np. gruźlica), ale za to rozwój cywilizacyjny spowodował prawie epidemię wielu chorób, które wcześniej występowały sporadycznie. Są to głównie choroby nowotworowe, krążenia i cukrzyca typu 2. Duży udział w ich powstawaniu ma niewątpliwie stresujący i siedzący tryb życia oraz zanieczyszczenie powietrza i wody. Sporo szkodzimy sobie sami, jedząc tzw. śmieciowe jedzenie i nadmiar słodyczy. Producenci żywności mają w tym też swój niechlubny udział dodając do produktów spożywczych różne chemiczne ulepszacze obciążające wątrobę i cały organizm.

Dlatego co mądrzejsi ludzie szukają żywności ekologicznej, która nie straciła swych zdrowotnych walorów w procesie przetwarzania. Jednym z takich prozdrowotnych produktów jest syrop klonowy.

Jest to produkt całkowicie naturalny. Pozyskuje się go w procesie odparowywania wody z soku zbieranego z drzew klonów rosnących w północno-wschodniej części Stanów Zjednoczonych oraz w Kanadzie.

Po zbadaniu, jakie są właściwości syropu klonowego okazało się, że jest on bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy.

Wśród składników mineralnych są sole potasu, wapnia, magnezu, fosforu, manganu oraz cynku. Już dwie łyżeczki syropu (około 13,33 grama) zaspokajają w 22% dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan oraz w 3,6 % zapotrzebowania na cynk. Zarówno mangan jak i cynk mają dość znaczny udział w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki tym przeciwutleniającym właściwościom syropu klonowego, można zaobserwować korzystne efekty zdrowotne u osób, które zastąpiły biały cukier syropem klonowym: zmniejszony poziom szkodliwego cholesterolu, co hamuje rozwój miażdżycy tętnic. Syrop może też zapobiegać cukrzycy, bo obniża poziom enzymów odpowiedzialnych za przemianę węglowodanów w organizmie. Ponieważ niedobory cynku mogą skutkować spadkiem ilości białych krwinek, a co za tym idzie zmniejszeniem odporności organizmu, syrop klonowy, dostarczając cynku, może temu zapobiegać. Badania wykazały, że również wątroba funkcjonuje lepiej, jeśli zastąpi się spożycie białego cukru syropem klonowym. Dowodem na to może być obniżenie poziomu enzymów wątrobowych AST, ALT i DHL we krwi.

Jeśli dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Zostaw Odpowiedź